Colosseum
Romeinse keizers staan niet om hun zachte kant bekend. Integendeel. Ze hielden van hard en gewelddadig. Liever bloederige spektakels dan toneel – zoals bij die slapjanussen van Grieken. Keizer Flavianus liet er een amfitheater voor bouwen, dat in het jaar 80 door zijn zoon Titus werd ingewijd. Het werd gevierd met honderd dagen spelen. Op één dag gingen er 5000 wilde dieren doorheen. Eeuwenlang organiseerden de Romeinen hun spelen. Uiteindelijk zouden het nijlpaard, de leeuw en de olifant ervan uitsterven in Noord-Afrika.
Duim omlaag: dood
Wie in de 21ste eeuw in het Colosseum, zoals het amfitheater al in de Oudheid werd genoemd, rondloopt voelt nog steeds de dood. De gladiatoren moesten met een zwaard de wilde dieren te lijf. Waren ze uitgeput, dan staken ze hun hand op. De baas van de spelen koos dan voor doden of sparen, het publiek hielp mee door de duim naar beneden (dood) of naar boven te houden. De meeste gladiatoren waren krijgsgevangen, ontsnapte slaven of misdadigers. Veel kansen op overleven hadden ze niet. Als ze de arena inkwamen hoorden ze Morituri te salutant te roepen. Zij die gaan sterven groeten u.
Wereldwonder
In 1992 staat het Colosseum er beroerd bij. Vervuiling en verkeersdrukte hebben hun tol geëist. De gemeente besluit tot renovatie. Als die af is komt het Colosseum als enige Europese monument op de vernieuwde lijst van de zeven wereldwonderen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb